perjantai 2. lokakuuta 2015

Laihdutuskuurille!

Meidän hepat on ihan liian lihavia. Kaikki. Pahiten Tuhkimo. Suokeista en ole niin huolissani, koska ne liikkuvat ja niiden liikutus on säännöllistä. Didi ei onneksi ole niin lihava (vielä), että olisin siitä huolissani. Liikuntaa täytyy sillekin lisätä. Mutta Tuhkimo. On ihan liian lihava!! Ihme, ettei se saanut kesällä kaviokuumetta. Nämä on niitä hetkiä, kun tunnen olevani tosi huono hevosenomistaja. Lihavuus on Tuhkimolle suurin terveysriski nyt.

Minulle tullessaan Tuhkimo oli aivan liian laiha, mutta aika nopeasti se sai massaa ympärilleen. Sitä alettiin ruokkia oikein ja liikuttaa. Treeni- ja kilpailukausina Tuhkimo pysyi oikein hyvässä kunnossa, vaikka olikin laitumella. Astutuksen jälkeen Tuhkimo jäi säännöllisestä ravitreenistä ja ratsastuksesta eläkkeelle, koska mulla ei enää ollut sille sopivaa ratsastajaa. Aika varkain se pääsi lihoamaan tiineyden ja imetyksen aikana ja vierotuksen jälkeen. Pahin lihoaminen taisi tapahtua viime kesänä laitumella.

Tuhkimo tarvitsisi nyt liikuntaa ja vähemmän ruokaa. Miten tämä toteutuu? Se ei saa väkirehuja ollenkaan, vain kivennäistä ja porkkanan iltaisin. Vapaaheinä lihottaa sitä ihan liikaa, mutta en voi laittaa Tuhkimoa yksin tarhaan, koska meillä ei ole sille päiväheinän antajaa. Enkä voi pitää ponia ilman ruokaa kymmentä tuntia, mikä on mun normaali työpäivä matkoineen. Öisin Tuhkimo saa heinää vain kilon, ja se onneksi riittää sille, aamulla on vielä korsia jäljellä.

Mun täytyy alkaa nyt liikuttamaan Tuhkimoa mahdollisimman paljon. Kesän aikana se on liikkunut kahdesta kolmeen kertaa viikossa, mutta kun sen kesäratsastaja muutti takaisin opiskelupaikkakunnalleen, liikunta on vähentynyt. Mun täytyy etsiä aikaa jostain, että saisin sen liikkumaan.

Syksy, liukkaat kelit ja jää tekevät kengättömän ponin liikutuksen hankalaksi. Mun täytyisi ehkä miettiä Tuhkimon kengitystä, mutta kun sekin on tälle neitokaiselle niin pirun vaikeaa. Bootseja voisin harkita kokeilevani.

Kova tavoite olisi saada Tuhkimon ympärysmittaa pienenemään kymmenellä sentillä :) Katsotaan kuinka käy!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti