maanantai 10. lokakuuta 2016

Hiekkahuolia

Syksyn maansyöminen ajaa mut hulluuden partaalle jälleen. Tella ja Maltti on ulkoilleet vain kuusi tuntia. Silti Tella syö maata ja on tosi kipeä mahastaan. Se jumittaa (välillä) maastossa, mutta liikkuu kentällä hyvin. Tuo jumitushan voi johtua myös monesta muusta asiasta, mutta mahan kipeyden huomaan selkeästi siitä, että Tella ihan hyökkää hampaillaan mun kimppuun kun satuloin sitä ja kun silitän mahasta varovaisesti se potkaisee kohti. Yritän harjata sitä vatsan alueelta mahdollisimman vähän ja satuloida mahdollisimman varovasti. 

Laitumelta siirsin hevoset talvitarhaan, jossa kasvoi heinää vähän. Siellä huomasin maan imurointia ja ainoaksi vaihtoehdoksi jäi siirtää hevoset haketarhaan. Siellä ne kaivaa hakkeen ja suodatinkankaan läpi maata esille. Olen juossut tarhassa peittelemässä koloja ja tämä kaivelu onkin jo hieman vähentynyt. Jospa oli jonkunlaista uutuuden viehätystä? Täytyy toivoa. Heinää, oksia ja muuta puuhaa on kokoajan saatavilla ja tarhausaika lyhyt. Jospa tällä reseptillä saisi hiekkamäärän vähenemään kummankin mahassa. 

Tellan kanssa käytiin viikonloppuna pikkukisoissa. Mentiin helppo luokka, he C E.B. Special. Siinä oli Tellalle helpot laukkaosuudet, pelkät ympyrät eikä ollenkaan peruutusta. Tella yllätti positiivisesti, se oli verkassa tosi innokas ja nosti laukat hienosti. En verkannut sitä paljoa, josta johtuen se oli radalla pitkä, mutta liikkui hyvin eteen, joten annoin sen mennä pitkänä radan läpi. Askeleen pidennys lävistäjällä olisi voinut olla selkeämpi, samoin taivutukset kulmissa. Lopussa olisin voinut ratsastaa myös radan oikein, unohdin käyntisiirtymisen kokonaan :) Tai itseasiassa en unohtanut, olin opetellut radan väärin enkä ollut huomannut käyntisiirtymistä lainkaan. Saimme radasta 65,95%. 



Kenttäprojekti odottaa mun äkkirikastumista. Siihen ei "enää" tarvisi ajaa kuin kantavan kerroksen sora ja pintamateriaali, rakentaa aidat sekä valo. Kuulostaa helpolta! 

7 kommenttia:

  1. Ei se sekoaminen ole kaukana täälläkään. Jotenkin tuon hiekkaongelman kanssa on aivan loputtoman neuvoton. Kun tuntuu, ettei mikään auta..ei koppa, ei hake, ei psylliumkuurit. Ihan sama mitä ruokkii tai miten ulkoiluttaa. Edelleen mietin puolivakavasti asfalttipohjaista tarhaa..siihen sitten joku syötäväksi kelpaamaton pehmuste pintaan..Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, se hevosille kelpaamaton pehmuste tarhaan voisi olla vaikka psyllium :)

      Poista
  2. Meillä Nupulla oli kanssa hiekkaa mahassa, joka aiheutti kiukkuisuutta vatsan alle koskiessa, mutta kun annoimme psyllium kuurin se tehosi ja hiekat lähtivät.
    Kääntöpuolena psylliumissa vaan se, että se voi aiheuttaa tukoksen suolistoon, kun hiekka lähtee irtoamaan, jos sitä on suuria määriä. :(

    Onnittelut kuitenkin hyvästä kilpailusuorituksesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) me ollaan syötetty säännöllisesti kuureja aina, silti hiekkaa vain kertyy.

      Poista
  3. Tiedän NIIN tuon tunteen!!! Meillä ajettiin nyt hiekan päälle hake, ei kankaita missään välissä... jos tästä jotain positiivista pitää hakea, niin Sohvi ei kaiva maata esille syödäkseen sitä.

    Klinikalla sanoivat, että näille kaivureille suosittelevat sellaista rakennetta, että alla suodatin kangas, sitten kiveä 20cm ja päälle hake 20cm (ihanan kallista). Suosittelen käyttämään hiekkakuvilla, jos siellä ei ole käynyt, siellä ei loppujen lopuksi tarvitse olla paljoa, että hevonen oireilee... tai sitten on kolme ämpärillistä, niin kuin meille. Mutta letkutuksella saa aika paljon tavaraa pois ja hevosen olo helpottuu, ja uskoisin että se rauhoittaa myös sitä maan mutustamista. Tsemppiä!!! Toivotaan pitkää ja lumista talvea ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan keväällä otettu kolmesti kuvat, en vielä aijo kuvauttaa koska oletuksena on että hiekka ei ole sielyä kokonaan lähtenyt pois, niin reipas satsi sitä oli vielä viime kuvauksessa jälkellä. Ajattelin yhden kuurin ainakin syöttää vielä ja sitten pyytää eläinlääkärin katsomaan. Klinikalle mulla ei ole mahdollista viedä, siellä viimeksi hiekkamäärä väheni muttei saatu läheskään kaikkea pois.

      Poista