keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Puolivuosittainen psylliumsota


Mä olen vihdoin selvinnyt voittajana joka keväisestä ja syksyisestä psylliumsodasta!! Ainakin luulen selvinneeni, sillä eilen aloitin kuurin ja kahtena päivänä annos on hävinnyt Tellan karsinasta kuin ihmeen kaupalla. Toivon, että se on päätynyt hevoseni mahalaukkuun hiekkaa poistamaan, eikä karsinan pohjalle.

Tellalla on ollut havaittavissa hiekkaoireita pari viikkoa. Olen nähnyt sen hamuavan ja nuolevan ulkona maata aiemminkin, mutta oireiden puututtua en ole psylliumsotaan jaksanut lähteä. Se kun tuntuu Tellalle olevan niin vastenmielistä. Varsinkin kun Artimatrix kuuri on sillä kesken, ja se maistuu nyt hyvillä mielin, en halunnut sekoittaa pakkaa mitenkään. Tella saattaa lopettaa kaiken väkirehun syömisen, jos huomaa, että yritän huijata sitä syömään. Varsinaisia väkirehujahan Tella ei saa, iltaisin kivennäisen, kalkin ja Artimatrixin kanssa mashia.

Aiemmin Tella ei ole voinut syödä psylliumjauhetta, vain kokonaista siementä ja sitäkin tarkkaan harkitusti silloin, kun se sopii neidille. Nyt päätin yrittää jauheen syöttämistä siitä syystä, että annoskoko on niin paljon pienempi. Toivoin, että voisin syöttää Tellalle psylliumin aamulla tai aamupäivällä, jolloin ei tarvitsisi sotkea psylliumia iltaruokintoihin.

Tuumasta toimeen, eilen ratsastuksen jälkeen jätin Tellan karsinaan. Olin sotkenut vehnälesettä ja melassia lämpimään veteen ja se toimi! Ja me ollaa oikeasti kokeiltu kaikki mahdoton ja mahdollinen. Tuntuu uskomattomalta, että näin yksinkertaisella "reseptillä" psylliumin syöminen onnistui. En laittanut ihan täyttä annosta psylliumia, mutta jo tänään nostin annoksen lähelle täyttä. Yritän jatkaa kuuria kymmenen päivää.

Mistä tiedän Tellalla olevan hiekkaa? Se aristaa mahaansa, on kiukkuinen satuloidessa eikä tule mua portille vastaan. Nämä on ne pienet merkit, joista huomaan jonkin olevan pielessä. Lanta Tellalla yleensä pysyy normaalina, vaikka hiekkaa olisikin, mutta viime aikoina sekin on ollut huonompaa. Eräs kevät, kun Tella sai hiekkaähkyn, oireisiin kuului myös tahmeus, eikä Tella suostunut liikkumaan kunnolla. Nyt se on ollut varsin pirteä, mutta se johtunee kävelypainoitteisesta liikutuksesta tällä viikolla. On ollut niin jäistä, ettei kentälläkään ole aamuisin pystynyt juuri kuin kävelemään.

2 kommenttia:

  1. Meilläkin on juuri psylliumkuurit meneillään kaikilla hevosilla. Täällä on niin ahnetta porukkaa, että jokainen vetää annoksensa Greenlinen kanssa vissiin edes huomaamatta koko psylliumia.

    Sen sijaan Neten kanssa on aina ongelmana kisareissuilla juominen, Pitääkin kokeilla tuota teidän yksinkertaista reseptiä, kun kaikki muu alkaa olla jo kokeiltu. Pelkkä melassivesi ei ainakaan mene, mutta jospa tuo lese auttaisi. Jotenkin olen ajatellut, että lese ei olisi oikein minkään makuista, mutta voihan hevonen kokea asian toisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla tuota lesettä, voin vaikka tuoda sitä pienen määrän, jos et halua isoa säkkiä ostaa kokeilua varten :)

      Poista