sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Vastoinkäymisiltä ei voi välttyä

Otin Tellalta kolinäytteen, kun epäilin siinä olevan sanomista. Olin oikeassa. Tellalla oli koleja vain 1000kpl/g. Niitä pitäisi olla huomattavasti enemmän, mieluusti yli 10 000. Kolit saadaan kyllä lisääntymään, mutta se ei auta, ellei korjaa vian syytä. Pitäisi tietää, mistä vähäinen kolimäärä johtuu. Tellan kohdalla stressitekijät ovat varmasti yksi syypää, samoin loppuvuodesta syöty lääkekuuri virukseen. Lääkekuurit ja matolääkkeet tappavat tehokkaasti koleja, ja Tella on myös madotettu loppuvuodesta.

Tuloksen saatuani perehdyin koliasiaan hieman, ja etenkin siihen, miten saisin suolistossa koleille lisää "kasvualustaa", jotta ne pääsevät lisääntymään. Päätin tehdä koliliuosta terveen hevosen lannasta, ja syöttää sitä muutamana päivänä. Tellahan tähän epämääräiseen sotkuun ei koskenut, vaikka se maustettiin melassilla, pellavalla, mintulla ja vaikka millä. Lopulta sain kaura-melassileike annoksessa menemään muutamia kikkareita. Toivottavasti siitä oli apua.

Olen myös alkanut pohtia Tellan ruokintaa vähän tarkemmin. Se on saanut nyt vain kauraa, melassileikettä, kivennäistä ja progutia. Kolitilanteen vuoksi jatkan progutin syöttöä, mutta otin rinnalle kokeiluun myös Cavallorin vitaflor valmisteen. Syötän sitä reilulla annoksella kuuriluontoisesti. Kiinnitän huomiota myös kivennäisen laatuun, jotta Tella saisi nyt kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet! Kun kolitasapaino ollaan saatu kuntoon, koko ruokintaa olisi tarkoitus miettiä uusiksi. En halua syöttää kilotolkulla kauraa, vaikka se onkin tarkoitus jättää osaksi ruokavaliota.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti