torstai 8. lokakuuta 2015

Jalkojen ja lihasten hoidosta

Ajattelin koota tähän vähän ajatuksia siitä, miten pyrin hoitamaan Tellan jalkoja sekä lihaksistoa niin, että se pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa.

1. Säännöllinen liikunta ja pitkä tarhausaika. Tella on ulkona joka päivä noin 14-16tuntia. Haluan, että karsinassa vietetty aika on mahdollisimman lyhyt. Joskus on poikkeuksia, jolloin hevosia joutuu pitämään sisällä enemmän, mutta pyrin yleensä pitämmään pitkät päivät ulkona. Pyrin liikuttamaan Tellaa mahdollisimman säännöllisesti ja suunnitellusti. Vapaapäiviä välttelen, mutta yleensä niitä tulee viikkoon yksi. Tämän lisäksi on palauttavia lenkkejä käynnissä tai pellolla ratsastelua. Muut päivät koostuu maastoilusta ja kentällä menosta. Välttelen sitä, että Tella joutusi liikkumaan kahtena päivänä putkeen kentällä. Lisäksi pidän Tellalla säännöllisesti kävelyviikon, joka on vähän lomailua kenttätyöskentelystä.

2. Kävely. Kävely. Kävely. Ja muutenkin hyvät alku- ja loppuverryttelyt. Kävelen aina Tellalla ennen ja jälkeen työskentelyä 15minuuttia, ennen ratsastustuntia/valmennusta saatan kävellä maastossa vajaan tunninkin. Ja Tella on silloin hyvä! :)

3. Selän ja kaulan suuria lihaksia yritän pitää Tellalla hyvässä kunnossa. Loimitan sen aina liikutuksen jälkeen sekä kylmällä, sateella tai tuulella. Lisäksi pakkasilla sillä on tallissa öisin loimi. Meillä on kylmä talli, joten loimituksesta on huolehdittava. Hankin Tellalle talliin lämmittimen, jota ajattelin käyttää talvella ratsastuslenkkien jälkeen kuivaukseen. Tella voisi olla karsinassa kuivattelemassa hetken ennen ulosvientiä.


4. Hieronta. Hieron Tellaa säännöllisesti, mutta liian harvoin :) 

5. Jalkojen kylmäys. Liikutuksen jälkeen kylmään jalat, yleensä kylmäyssuojilla, kesäisin vedellä. Savea/linimenttejä ym käytän aika harvoin. Kintereisiin olen vihdoin löytänyt kylmäyssuojat, aiemmin jouduin kylmäämään vedellä/savella.  Nämä kylmäyssuojat tilasin hevarilta eilen, kun ne oli juuri saapuneet verkkokauppaan myyntiin. Vielä en tiedä, miten nuo käytännössä toimivat tai pysyvät jalassa.  
Hevari kintereen kylmäyssuojat, pari 
Kuva: Hevari Oy

6. Öisin käytän Tellalla kuureina magneettisuojia kintereissä ja bootseja etujaloissa. Lisäksi käärin keraamiset tai villapatjat pintelillä tai paksulla suojalla etujalkoihin tuomaan lämpöä. 

7. Nivelravinteet ruokinnassa. Näistä voi olla montaa mieltä. Kun Tella oli huono ja hieman epäpuhdas, kokeilin "viimeisenä oljenkortena" Cavalorin Arti Matrix kuuria. Tuntui kauhealta laittaa niin paljon rahaa lisäravinteeseen, mutta samanhintaiseksi se olisi tullut kuin kortisonipiikitys etujalkaan. Kummastakaan ei olisi ollut varmuutta toimiiko. Tella on syönyt sitä nyt kolme viikkoa, eikä ole ottanut askeltakaan epäpuhdasta ravia! Onneksi tämän hintainen purkki on vain kuuri, eikä sitä tarvitse syöttää jatkuvasti. Ostinkin siis ylläpitoon tarkoitettua nivelravinnetta erikseen, jonka aloitan Arti Matrix kuurin jälkeen.

8, Ja se laihdutus... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti