sunnuntai 9. elokuuta 2015

Jalkahuolia

Lauantaina päätettiin pitkästä aikaa ottaa Tellan kanssa muutamat hypyt. Ajoitus oli tämä, sillä sunnuntaina oli tulossa eläinlääkäri rokottamaan Tellan, ja pyysin samalla lämpökuvausta, jotta tietäisin, missä kunnossa jalat ja lihakset ovat. 

Hypyt meni surkeasti. Tella oli huono ja vastusteli laukannostoa muutaman raviristikon jälkeen. Se oli tosi kiukkunen, ja jätin ratsastuksen kesken yhden onnistuneen noston jälkeen. 

Ehdin illan ja aamun miettiä, missä hevosella voisi olla tällä kertaa vikaa. Olin hieman epäillyt oikeaa etusta, sitä samaa, mikä piikitettiin kesäkuussa. Tella ei ole ontunut, on ajoittain outo ja aavistuksen epäpuhdas. Mietin myös kintereitä, koska laukannostot ovat olleet vaikeita. 

En joutunut kauaa miettimään mahdollisia ongelman aiheuttajia, sillä eläinlääkäri saapui jo seuraavana aamuna. Ensimmäisenä Tella lämpökuvattiin ja sen jälkeen mentiin kentälle juoksuttamaan. Tella liikkui puhtaasti suoralla ja ympyrällä. Sitten taivutettiin, etujalkojen alaniveliin reagoi 1/5 alkumatkasta, mutta loppumatkasta reaktio ehti hävitä. Tella oli yllättävän tyyni taivutuksessa. Yleensä se riuhtoo jalkoja ja välillä sitä ollaan jouduttu rauhoittamaan. Nyt se muutaman kerran vaihteli painoa puolelta toiselle, muttei tehnyt sen kummempaa. Takajalkojen taivutuksessa se melkein nuokkui! Siitä päättelin, ettei kintereet kovin kipeät voineet olla. Oikeaa jalkaa se kuitenkin reagoi 1/5. Tämän jälkeen ympyrällä se liikkui jälleen ihan puhtaasti. 

Saatiin ohjeeksi muuttaa kengitystä. Tellalla on hajavarpaiset etujalat, ja ne rasittaa jalkojen sisäsyrjiä. Hoito-ohjeena oli myös tuttua kylmäämistä. Mikäli kengityksen muutoksesta ei ole hyötyä, voidaan piikittää. 

Näiden hoito-ohjeiden lisäksi ajattelin pliistrata Tellan jalkoja kuureittain etenkin rankempien ratsastusten jälkeen. Lisäksi Tellan liikutuksiin tulee muutos. Tästä eteenpäin se liikkuu joka toinen päivä kävellen (näistä kävelypäivistä joku on silloin tällöin vapaa) ja joka toinen päivä on työpäivä. Joka toinen työpäivä puolestaan on kentällä koulutyöskentelyä ja joka toinen päivä maastossa. Yritän päästä myös ajamaan Tellaa vaihtelun vuoksi. 

Lihaksistostakin löytyi pientä sanomista. Parempaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa. Tässä vielä ennen ja jälkeen kuvat, kuvien ottamisella on 2,5 kuukautta taukoa, vasemmalla on keväällä otetut kuvat ja oikealla tänään. 


Etujalat edestä


 Takareidet ja ristiselkä

Sivukuvat



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti