keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Ruokinnat

Tella syö liikaa! Arvan liian liikaa heinää ja on siksi paksu. En pysty rajoittamaan heinän  määrää, koska meillä ei ole välttämättä ketään päivisin ruokkimassa hevosia. Enkä voi alkaa säännöstellä liiaksi Tellan heinämäärää, koska en halua sille mahahaavaa enkä muitakaan liian rajoitetusta heinänsyönnistä aiheutuvia ongelmia.

Tella syö siis heinää päivässä noin 14kiloa, vapaasti. Tuossa määrässä heinää on paljon valkuaista (701srv) ja energiaa (112ME). 

Sen lisäksi se syö iltaisin kivennäiset ja muut lisäravinteet. Erikseen syötettävät lisäravinteet ovat heinäanalyysin pohjalta laskettuja, paitsi nivelravinteet. 

Sekoitan seuraavat lisäravinteet 2desiin kauralesettä.
  • Supreme Horse Care -kivennäinen (vielä toistaiseksi meillä on käytössä Marstallin Force kivennäinen + ruokintakalkki)
  • Suppleaze Gold
  • D-vitamiini
  • Suola
Kuureittain:
  • B, C ja ADE vitamiinit
  • nokkonen
Hikiliikunnan jälkeen Tella saa lesevettä ja elektrolyyttejä.
Psyllium-kuurin aikana, madotusten ja mahdollisten lääkekuurien yhteydessä annan Tellalle lisäksi pellavansiemenistä keitettyä limaa.

Tiesittekö, että "pellavalima suojaa tulehtuneita vatsa- ja suolistoalueita ja edistää tulehdusten paranemista. Lima valmistettaessa 50grammaa siemeniä sekoitetaan litraan lämmintä vettä. Seos kiehautetaan, ja sitä keitetään puolisen tuntia, minkä jälkeen se saa hautua lähellä kiehumispistettä muutamia tunteja. Pilaantumisvaaran takia liotusaika ei saa venyttää kovin pitkäksi." (Lähde: Eläintenhoitajan yrttiopas)

Tuhkimokin syö ihan liikaa. Silläkään ei ole pula eikä puute energiasta saati valkuaisesta. Sen heinänsyöntiä yritän rajoittaa, sopiva määrä sille lienee 4-6kg vuorokaudessa.

Heinän lisäksi Tuhkimo saa vähän kivennäistä. Nyt kokeilin sille elimistön   yrttipuhdistuskuuria, sillä sen aineenvaihdunta on mielestäni ollut aika tukossa. Kuuria on syöty nyt ehkä kaksi viikkoa, ja eron huomaa ainakin karsinaa siivotessa. Lantakasoja on ilmestynyt normaalia enemmän, aiemmin niitä oli yön jäljiltä yksi tai kaksi!  

2 kommenttia:

  1. Meillä on syöty myös liikaa, aina on imuroitu jokainen heinänkorsi ja kauranjyvä. On kokeiltu verkot ja tuplaverkot, säännöstelty ja ei säännöstelty. Jostain syystä nyt noiden oltua vapaalla heinällä toista kuukautta on syöminen vähentynyt, jättävät yöheiniäkin, mikä on ennenkuulumatonta. Verkkoihin meinataan palata, sillä itku meinaa päästä tuosta hukkaan mennestä heinästä, jota on pitkin tarhaa. Tsemppiä!!!

    VastaaPoista
  2. Syksyllä meillä oli hepat muutaman pyöröpaalin verran säännöstellyllä heinällä, mutta heinää kului saman verran, ehkä hieman enemmän kuin vapaalla ollessa! Poni täytyy pitää erossa vapaasta heinästä, se muuten syö itsensä hengiltä.

    Meillä heinän hävikki on pientä, kun rakennettiin heinäkatos, jonkun verran senkin ympärille leviää heinää, muttei niin paljon kuin aiemmin.

    VastaaPoista